Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Ενημέρωση από τη Δημοτική Επιτροπή Αγώνα για τη παρέμβαση στο φόρουμ της ΡΑΕ - Πού θα το βρούμε το δίκιο μας;;;


Στο φόρουμ που διοργάνωσε η ΡΑΕ στη Νάξο 9 -11 / 7 / 2018 ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ!  
(Ενημέρωση από την κα Σπυριδούλα Καβάλη)

Η Πάρος για μια ακόμα φορά εκπροσωπήθηκε σε μια εκδήλωση που αφορά στη παραγωγή ενέργειας μέσω ΑΠΕ. 

Στο φόρουμ συμμετείχαν ως ομιλητές o υπουργός κ. Σταθάκης, οι πρόεδροι των ΡΑΕ Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Γαλλίας, εκπρόσωποι ενεργειακών συνεταιρισμών από τη Σκοτία, υψηλόβαθμα στελέχη εταιριών παραγωγής ενέργειας , οικονομολόγοι, καθηγητές πανεπιστημίων κλπ,  εκπρόσωπος της ΔΕΔΗΕ  της Περιφέρειας Κρήτης και γενικά όλοι οι υποστηρικτές των προγραμμάτων της ΕΕ για τις ΑΠΕ. 

Κατά 90% όταν μιλούν για ΑΠΕ εννοούν ανεμογεννήτριες!!! 

Ζητήσαμε,  το λόγο και διάβασα το υπόμνημα της  Δημοτικής επιτροπής αγώνα Πάρου ενάντια στις Α/Γ (το παραθέτω πιο κάτω) μπροστά στα έκπληκτα μάτια τους. Ήταν ο μόνος αντίλογος που ακούστηκε μαζί με τις δύο ερωτήσεις  - τοποθετήσεις του Σωτήρη Καστρουνή και του Σπύρου Μητρογιάννη.

Ο κος Καστρουνής αναφέρθηκε, στο που θα διοχετεύει η ΔΕΗ το περίσσευμα ρεύματος που θα παράγεται από ΑΠΕ , όταν οι διασυνδέσεις που έχουμε με γειτονικές χώρες είναι αδύναμες και με διαφορετική τιμολογιακή πολιτική, δεδομένα τα οποία καθιστούν αδύνατη τη συνεργασία μαζί τους και βέβαια την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης όπως προβλέπεται έως το 2030, ενώ οι Βόρειες  χώρες που έχουν πολύ μεγάλη ανάπτυξη ΑΠΕ  δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα. 
Η απάντηση που πήραμε είχε μπόλικη δημιουργική ασάφεια … 

Ο κος Μητρογιάννης κατηγόρησε ευθέως την Ελληνική ΡΑΕ  για την έλλειψη ευαισθησίας σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, κατά την διαδικασία έγκρισης των αιτήσεων για περιοχές εγκατάστασης αιολικών πάρκων. Τόνισε ότι μόνο οι εκπρόσωποι των ΡΑΕ Ιταλίας και Γαλλίας έδειξαν ευαισθησία σε αυτά τα θέματα ενώ η Ελληνική ΡΑΕ έχει αφήσει τις εταιρίες να αλωνίζουν (κυριολεκτικά) με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να καταστρέφονται πανέμορφες περιοχές της χώρας μας και περιοχές NATURA και να κινδυνεύουν με απόλυτη καταστροφή ακόμα περισσότερες στο άμεσο μέλλον συμπεριλαμβανομένων και των νησιών μας που τα πολύ ευαίσθητα και μοναδικά τους οικοσυστήματα χρήζουν άμεσης προστασίας!!! 

Μετά από αυτά, το λόγο πήραν οι  πρόεδροι της Ελληνικής και της Γαλλικής ΡΑΕ.  Ο πρόεδρος της Ελληνικής ΡΑΕ είπε…. «και βέβαια έχουν ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ»!!! αναφερόμενος σε όλα αυτά που επισημάναμε, αλλά (πρόσθεσε) ότι η ΡΑΕ δεν έχει την ευθύνη των αδειοδοτήσεων  και ότι αυτοί που εγκρίνουν τις μελέτες είναι υποχρεωμένοι να ελέγχουν αν τηρούνται οι νομοθεσίες, «αδειάζοντας» έτσι υπουργεία, γραμματείς και φαρισαίους…

Ο πρόεδρος της Γαλλικής ΡΑΕ μας υποστήριξε και αυτός, τονίζοντας όμως ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τους πολίτες για να προχωρήσει η ενεργειακή μετάβαση γιατί η κλιματική αλλαγή είναι δεδομένη… Το θέμα για εμάς είναι: Πού θα το βρούμε το δίκιο μας;;;


Παρακάτω σας παραθέτουμε το υπόμνημα, το οποίο και μπορείτε να κατεβάσετε σε μορφή .pdf          ΕΔΩ!!!

Κύριοι,
με το υπόμνημά μας αυτό θα επιχειρήσουμε μια παρέμβαση στην παρούσα εκδήλωση, σε μια προσπάθειά μας να δηλώσουμε την πλήρη αντίθεσή μας στο σχεδιαζόμενο έργο της εγκατάστασης δύο αιολικών σταθμών παραγωγής ηλ. Ενέργειας , με σύνολο 22 εγκεκριμένων α/γ  ύψους 110μ  σε 5 σημεία του νησιού. 

Αρχικά θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είμαστε ενάντια στην αξιοποίηση των ΑΠΕ. Είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες αξιοποίησης του ήλιου, του αέρα, της γεωθερμίας, της δύναμης των κυμάτων κλπ για την εξοικονόμηση ενέργειας. Και δεν είμαστε υπέρ του «μαζούτ» όπως κάποιοι κακόβουλα είπανε. Οι εγκατεστημένες ΑΠΕ στην Πάρο ήδη καλύπτουν περίπου το 40% των αναγκών του νησιού, πολύ πάνω από τον εθνικό στόχο.

 Σε καμία όμως  περίπτωση  το νησί μας δεν μπορεί να γίνει ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας για εξαγωγή. Οι τεράστιες α/γ που  προβλέπονται από τους επενδυτές για εγκατάσταση στο νησί μας, καταστρέφουν το περιβάλλον,  προσβάλουν βάναυσα την αισθητική του τοπίου και θα υποβαθμίσουν έντονα και ανεπανόρθωτα την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Το πρόγραμμα εγκατάστασης των 22 α/γ μας  παρουσιάζεται ως τελειωμένη υπόθεση!  Ενώ η ΡΑΕ έχει ήδη εγκρίνει άλλα τρία σημεία του νησιού με άλλες 12 α/γ, ενώ τέσσερα από τα πάρκα παρουσιάζονται στους χάρτες της ως υβριδικά! Να υποθέσουμε με αντλησιοταμίευση; Γνωρίζουμε τι θα πει και αυτό! Ποιος μελετητής  επισκέφτηκε αυτές τις περιοχές για να δει τι θα χαθεί κάτω από μπάζα και ίσως νερό. Αλλά όσο αφορά τους συνεταιρισμούς  παραγωγής ενέργειας που βασίζονται σε πρωτοβουλίες «εκ των κάτω» και είναι και το αντικείμενο αυτού του συνεδρίου, κάτι τέτοιο δεν έχει νόημα μέσα στο πλαίσιο των φαραωνικού τύπου έργων που μας επιβάλλονται «εκ των άνω». Αν όμως ανακληθούν οι σημερινές άδειες θα μπορέσουμε να προωθήσουμε ένα τοπικό σχέδιο για ενεργειακή μετάβαση και αειφόρο ανάπτυξη στα μέτρα του νησιού, ξεκινώντας από το σημερινό 40% προσφοράς των ΑΠΕ για να καλύψουμε προοδευτικά μέχρι και το 100% των αναγκών. Ένα σχέδιο που θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες του νέου πλαισίου για τους συνεταιρισμούς και τις ευκαιρίες που προκύπτουν  σε συνδυασμό με μία συστηματική προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια, ξενοδοχεία και κατοικίες;

Ο αγώνας μας είναι ένας αγώνας δίκαιος. Όποιος και αν επενδύει σε φαραωνικού τύπου έργα θα μας βρει αντιμέτωπους ! Και δεν είμαστε ρομαντικοί φυσιολάτρες. Στις μελέτες έχουμε εντοπίσει δεκάδες παραβιάσεις και αίολες προτάσεις και δεσμεύσεις για «όσο το δυνατόν μικρότερες παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον» του νησιού. Αλλά ποιος ορίζει το «δυνατόν»;

Στο ΦΕΚ για τις ΑΠΕ φύλλο 35210 παρ.7 παραδέχονται : Οι α/γ είναι φιλικές προς το περιβάλλον αλλά δεν στερούνται επιπτώσεων! Στη ΜΠΕ τροποποίηση του ΄17 σελ. pdf 772 παρ5.2 αναφέρει:  50 και πλέον α/γ και στα τρία νησιά βρίσκονται εντός  προστατευόμενων περιοχών! Στην Πάρο οι 11 α/γ εντός GR 153 προστασίας ορνιθοπανίδας. Σελ.  pdf 772 παρ.7 «στην Πάρο έχουν καταγραφεί 10 είδη πουλιών ευαίσθητα στις Α/Γ. Κατά την φάση κατασκευής και αργότερα λειτουργίας να επικαιροποιηθούν οι επιπτώσεις στα πουλιά σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία» και αλλού: «Η περιβαλλοντική παρακολούθηση θα βοηθήσει στη καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων»!!!  και αλλού: «6 μήνες πριν από την λειτουργία να γίνει η κατάθεση της έκθεσης  παρακολούθησης ορνιθοπανίδας για να δοθεί απαραίτητο χρονικό διάστημα!!! αξιολόγησης των δεδομένων»….

Δηλαδή η ίδια η μελέτη των εταιριών θεωρεί δεδομένες τις επιπτώσεις!

Στο ΦΕΚ για τις ΑΠΕ φύλλο 35227 αναφέρει: Σε μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς ή μείζονος σημασίας αλλά και από παραδοσιακούς οικισμούς οι α/γ πρέπει να βρίσκονται 6χλμ. μακριά και 3χλμ από όρια πόλεων και οικισμών αλλά και τουριστικών περιοχών.

Στην Πάρο όλες αυτές οι αποστάσεις δε τηρούνται  ενώ στα αρχαία λατομεία στο Μαράθι οι γραμμές μεταφοράς περνούν πάνω από τις στοές!!! Όσο για τις τουριστικές περιοχές; Σας παραπέμπουμε: ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ /ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ / ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΑΠΕ ΣΕ ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ / ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ αναφέρεται:  «προβλήματα που αφορούν συγκεκριμένες περιοχές (νησιά). Ειδικά στη Μύκονο Κω και Πάρο επειδή είναι χαρακτηρισμένη σχεδόν όλη η έκτασή τους ως τουριστική περιοχή, με την εφαρμογή του κριτηρίου αυτού δημιουργείται απαγόρευση χωροθέτησης ΑΠΕ σε όλο το νησί».

Και κάτι ακόμα: ΦΕΚ για τις ΑΠΕ φύλλο 3830 «η οπτική κάλυψη του ορίζοντα δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15%». Στη ΜΠΕ αναφέρεται ότι από το 16% του νησιού δεν φαίνεται καμία α/γ. Δηλαδή από το 84% φαίνονται!!! Και αυτό σε ένα νησί με μεγάλη οικοδομική ανάπτυξη από τουριστικές επιχειρήσεις και μεμονωμένες κατοικίες  διάσπαρτες σε πεδινές και ορεινές περιοχές.

Σε κάποιες ορεινές μεν περιοχές της Ελλάδας αλλά με εξαιρετική ομορφιά, εκπρόσωποι των εταιριών είπαν ότι σύμφωνα με το ΦΕΚ για τις ΑΠΕ τα αιολικά σχεδιάστηκαν σε περιοχές που δεν υπήρχε προοπτική ανάπτυξης! Στα δικά μας νησιά τι θα είχαν να πουν άραγε;  Μέχρι πρόσφατα μας κατέτασσαν στις πιο αναπτυγμένες περιοχές της Ευρώπης!

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πάρα πολλά σημεία  που αποδεικνύουν τον παραλογισμό αλλά τα κρατάμε για την προσφυγή μας στο ΣτΕ.

Παραδεχόμαστε το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Αλλά το ερώτημα  είναι το εξής: Ποια είναι η λογική του καταστρέφω ένα περιβάλλον για αν προστατέψω ένα άλλο;;;

Στον τόπο μας, το φυσικό περιβάλλον, το δομημένο περιβάλλον και ο τουρισμός είναι αναπόσπαστοι κρίκοι της αλυσίδας που λέγεται ευημερία και φέρνει την οικονομική ανάπτυξη. Σε μια εποχή που η ορθολογική ανάπτυξη του τουρισμού και ο πρωτογενής τομέας ανακάμπτουν με πολλές δυσκολίες , μια τόσο δραματική αλλαγή στο φυσικό περιβάλλον και στο τοπίο , θα ανατρέψουν  τις ισορροπίες  ανεπανόρθωτα, στο όνομα ΠΟΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ; Και ΠΟΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ;









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου