Σάββατο, 2 Ιουνίου 2018

Κείμενο της Δημοτικής Επιτροπής Αγώνα για τη διαβούλευση επί των τροποποιήσεων της μελέτης

Πηγή:  https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=367882673733453&id=100015351699140Όπως σας ενημερώσαμε σε προηγούμενη ανάρτηση υπάρχει εξέλιξη στο θέμα της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης α/γ στο νησί μας. Έχει γίνει νέα τροποποίηση της μελέτης και έχει βγει σε διαβούλευση. Η επιτροπή ύστερα από συνεδρίαση αποφάσισε να απαντήσει με ένα κείμενο απάντηση επί του συνόλου της μελέτης. Το κείμενο ακολουθεί και σας προσκαλούμε την Κυριακή 3 Ιουνίου και ώρα 7:30 στην αίθουσα του Αρχιλόχου, για ενημέρωση και συζήτηση για το θέμα αυτό που μας απασχολεί και για να συμπληρώσουμε το Δ11. Επειδή δεν υπάρχει περιθώριο χρόνου, γιατί η διαβούλευση κλείνει, είναι σημαντικό να έρθει στη συνάντηση τουλάχιστον ένα μέλος από τον κάθε φορέα, προετοιμασμένο με έγκριση (προφορική) από τα υπόλοιπα μέλη του φορέα να συμπληρώσει το Δ11. 

Σας παρακαλούμε για το καλό αυτού του αγώνα να μην παραβλέψετε αυτή την πρόσκληση!

« Η Δημοτική Επιτροπή Πάρου Ενάντια στις Ανεμογεννήτριες, κατόπιν της νέας τροποποίησης της ΜΠΕ (Ιανουάριος 2018) από την εγκατάσταση δύο αιολικών σταθμών παραγωγής ηλ. Ενέργειας στο νησί μας, αισθανόμαστε την ανάγκη να δηλώσουμε τα εξής :
Οι επαναλαμβανόμενες τροποποιήσεις πάνω στην αρχική ΜΠΕ θεωρούμε με βεβαιότητα ότι δεν βελτιώνουν σε τίποτα μια μελέτη που δεν έλαβε ποτέ υπ’ όψιν της τις ιδιαιτερότητες του τόπου μας, δηλαδή το ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον, την μικρή κλίμακα του τοπίου φυσικού και τεχνητού, την παγκόσμιας εμβέλειας αρχαιολογική μας κληρονομιά. Ούτε οι δεσμεύσεις για την τήρηση των κανονισμών ασφαλείας, προστασίας του περιβάλλοντος και της αποκατάστασής του μετά το πέρας των εργασιών εγκατάστασης αλλά και μετά την ημερομηνία λήξης των α/γ, πείθουν κανέναν ότι θα εφαρμοστούν, αντίθετα πιστεύουμε ότι στόχος είναι να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Οι φόβοι μας αυτοί δεν είναι ανεδαφικοί, μια και τα παραδείγματα από άλλες περιοχές έρχονται να τους επιβεβαιώσουν με τον πιο αναμφισβήτητο τρόπο.
Δεν συζητάμε λοιπόν για επιμέρους αλλαγές της μελέτης, ενός έργου, το οποίο έχει απορριφθεί εξ αρχής από όλη την Παριανή κοινωνία (την οποία εμείς απλά εκπροσωπούμε) και το έδειξε ξεκάθαρα με τη συγκέντρωση 7.500 υπογραφών, τα 675 κείμενα διαβούλευσης και τη - μοναδική πανελληνίως – δυναμική αντίδρασή της. Οι πολίτες που πήραν μέρος σε αυτή, δεν διατύπωσαν προτάσεις μικροαλλαγών επί της ΜΠΕ, αλλά απλά είπαν ΟΧΙ στο σύνολο του έργου. Ακόμα και ο κ. Πρωθυπουργός στην κεντρική ομιλία του σο 13ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στο Νότιο Αιγαίο, στην Ρόδο στις 17-4-2018 παραδέχτηκε ότι το φαραωνικού μεγέθους έργο που έχει σχεδιαστεί δεν συνάδει με το τοπίο των νησιών μας .
Δεν είμαστε ενάντια στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είμαστε υπέρ όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας και της αξιοποίησής τους ώστε να καλύπτουν τις κοινωνικές ανάγκες και όχι να αποτελούν πεδίο κερδοφορίας.
Στον τόπο μας, το φυσικό περιβάλλον, το δομημένο περιβάλλον και ο τουρισμός είναι αναπόσπαστοι κρίκοι της αλυσίδας που λέγεται ευημερία και φέρνει την οικονομική ανάπτυξη. Σε μια εποχή που η ορθολογική ανάπτυξη του τουρισμού και ο πρωτογενής τομέας ανακάμπτουν με πολλές δυσκολίες , μια τόσο δραματική αλλαγή στο φυσικό περιβάλλον και στο τοπίο , θα ανατρέψουν τις ισορροπίες ανεπανόρθωτα, στο όνομα ΠΟΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ; Και ΠΟΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ;
ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ, 

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ!


Με εκτίμηση
Τα μέλη της Δημοτικής επιτροπής Πάρου ενάντια στις α/γ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου