Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας 26/03/2017 - Δήλωση Δημάρχου Μυκόνου κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΥΚΑ





Δηλώνω κατηγορηματικά την αντίθεσή μου σε σχέση με την επικείμενη εγκατάσταση των αιολικών πάρκων που σχεδιάζονται για τις Κυκλάδες.
Η κύρια αιτία της αντίθεσής μου είναι πως κάθε νησί στο Αρχιπέλαγος έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, τα οποία θα αλλοιωθούν κατά κράτος με την λειτουργία πολυάριθμων ανεμογεννητριών, που από όσο πληροφορούμε το ύψος του κάθε πυλώνα θα φτάνει τα 113 μέτρα μαζί με την αντένα.

Πρόκειται για μια παράφορη παραβίαση των όρων μιας φιλικής προς το περιβάλλον ανάπτυξης, καθώς και για μια πρωτόγνωρη παραβίαση του τοπίου.

Η φύση προίκισε τις Κυκλάδες με ομορφιά και έτσι η ιδιαιτερότητα του κάθε νησιού προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία καθώς και στον πολιτισμό μας.

Όμως, τα έργα αυτά περί δημιουργίας αιολικών πάρκων στα νησιά μας, αποδεικνύουν κάθε έλλειψη σεβασμού στον κυκλαδίτικο χαρακτήρα, ο οποίος απαρτίζεται από την ιδιαίτερη φύση, την ηρεμία του τοπίου, την μοναδική αρχιτεκτονική, την μικρή κλίμακα έκτασης του κάθε νησιού, την βιοποικιλότητα, τη χλωρίδα και την πανίδα. Τα έργα αυτά προοιωνίζουν μια ακόμα ανεπανόρθωτη ζημιά από την κεντρική κυβέρνηση προς τα νησιά μας, που θα υποβιβάσει τις τοπικές αυτές κοινωνίες από πρωτοπόρους του τουρισμού σε ουραγούς του.

Οφείλουμε λοιπόν να αγωνιστούμε με κάθε τρόπο, ώστε να γίνει κατανοητό πως δεν πρέπει να καταστρέψουμε αυτό που διαφυλάξαμε και αναδείξαμε με την εργατικότητά μας δεκαετίες τώρα, και που μας εξασφάλισε αξιοπρέπεια.

Πρέπει να προσπαθήσουμε να γίνει κατανοητό και αποδεκτό πως οφείλουμε να αξιοποιήσουμε το ενεργειακό δυναμικό μας, πάντοτε με σεβασμό και με βάση τις εκάστοτε τοπικές ιδιαιτερότητες και προς όφελος πρωτίστως των τοπικών κοινωνιών.

Ο Δήμαρχος Μυκόνου
Κωνσταντίνος Π. Κουκάς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου